Publicaţii
 

Informaţii tehnice despre produs | 2010-07
Products for railway applications

 
 

Broşură | 2015-07
Expertise in Bearing Technology and Service for Rail Vehicles

 
 
CONTACT
Gama de produse

Motoare de tracţiune & transmisi

 

Concepte de sisteme de acţionare conform cerințelor

Cerinţele privind o mai mare şi mai rapidă disponibilitate a conceptelor moderne de sisteme de acţionare cresc. Schaeffler oferă soluții integrate de rulmenți pentru toți producătorii conceptelor de sisteme de acționare electrice. Produse inovatoare, care sunt dezvoltate anume conform specificațiilor clienților și oferă soluții economice.

 
 
 
 
 
Close
 
 
Rulmenți izolați electric
 

La rulmenții electromotoarelor se pot produce stricăciuni datorate trecerii curentului electric, în condiții nefavorabile. Pentru a evita aceasta, Schaeffler oferă soluții inovatoare, de exemplu inele exterioare sau interioare acoperite cu ceramică oxidică, sau rulmenți hibrizi cu corpuri de rostogolire din ceramică. Rulmenții cu strat de acoperire sunt adecvați, în funcție de grosimea stratului de acoperire, pentru tensiuni de străpungere de până la min. 500 V, respectiv 1 000 V. O protecție și mai bună o oferă rulmenții hibrizi cu corpuri de rostogolire din ceramică.

 
 
 
 
 
Close
 
 
 
Rulmenţii hibrizi
 

FAG-Hybridlager bieten sich als Alternative zu den Insutect-Lagern an. Die Ringe der Hybridlager sind aus Wälzlagerstahl. Die Wälzkörper sind aus Keramik gefertigt, absolut verschleißfest und übernehmen die Funktion der Stromisolierung.

Hybridlager bieten eine höhere Fettgebrauchsdauer als Standardlager mit for-life-Schmierung. Zudem sind Hybridausführungen bei kleineren Wälzlagern wirtschaftlicher als keramikbeschichtete Lager. Hybridlager sind in der Ausführung als Kugellager und als Zylinderrollenlager lieferbar.

Vorteile gegenüber keramikbeschichteten Lagern:

 • Hybridlager bieten höchsten Widerstand gegen Stromdurchgang.
 • Hybridlager ermöglichen höhere Drehzahlen bei geringerer Reibung und damit niedrigere Temperaturen im Betrieb.
 • Hybridlager verfügen über bessere Notlaufeigenschaften als Standardlager.

Im Vergleich zu Stahlkugellagern besitzen Hybridkugellager:

 • identische dynamische Tragzahlen Cr
 • 30% niedrigere statische Tragzahlen C0r
 • 20% höhere Grenzdrehzahlen nG

Rulmenţii hibrizi FAG reprezintă o alternativă la rulmenţii Insutect. Inelele rulmenţilor hibrizi sunt făcute din oţel de rulmenţi. Corpurile de rostogolire sunt din ceramică, absolut rezistente la uzură şi preiau funcţia izolaţiei electrice.

Rulmenţii hibrizi oferă o durată mai mare de utilizare a unsorii decât rulmenţii standard cu lubrifiere permanentă. De asemenea, variantele hibride sunt mai economice la rulmenţii mai mici decât rulmenţii acoperiţi cu strat de ceramică. Rulmenţii hibrizi pot fi livraţi ca rulmenţi cu bile şi rulmenţi cu role cilindrice.

Avantaje faţă de rulmenţii acoperiţi cu strat de ceramică:

 • Rulmenţii hibrizi oferă o maximă rezistenţă contra trecerii curentului electric.
 • Rulmenţii hibrizi permit turaţii mai mari la o fricţiune mai redusă şi astfel temperaturi mai joase în funcţionare.
 • Rulmenţii hibrizi dispun de proprietăţi mai bune de funcţionare în caz de urgenţă decât rulmenţii standard.

În comparaţie cu rulmenţii cu bile de oţel, rulmenţii cu bile hibrizi au:

 • coeficienţi de încărcare dinamică Cr identici
 • coeficienţi de încărcare statică C0r cu 30% mai mici
 • turaţii-limită nG cu 20% mai mari
 
Rulmenții cu nas
 

Rulmenții FAG cu role cu nas sprijină, în locomotivele electrice ale trenurilor de marfă, motorul de tracțiune dispus transversal pe direcția de mers, care este așezat direct pe axul osiei în doi suporți ai lagărului – așa-numitele nasuri. Rulmenții permit locomotivelor parcurgerea unor distanțe de peste două milioane de kilometri.

Rulmenții cu role conice, rulmenții oscilanți cu role și rulmenții cu role cilindrice de la Schaeffler asigură o durată lungă de viață a lagărelor cu role cu nas. Rulmenții spciali cu role conice, de exemplu, fac față solicitărilor mari datorate oscilațiilor și șocurilor cu o colivie de tablă ranforsată. Alte variante constructive, bunăoară cu guler pe inelul exterior sau cu izolație electrică, sunt de asemenea disponibile la cerere.

 
Rulmenţi pentru transmisii cu colivie masivă din
 

Rulmenţii din transmisiile vehiculelor feroviare trebuie să reziste la solicitări şi influenţe extreme ale mediului. Principalele cerinţe pentru rulmenţii din aceste aplicaţii sunt turaţii mari, sarcini mari, temperaturi înalte, precum şi solicitări mari la oscilaţii (vibraţii) şi şocuri.

Deosebit de solicitată este în acest caz colivia rulmentului. De aceea, pentru tipurile de rulmenţi cu contact în 4 puncte şi cu role cilindrice, folosite deseori ca rulmenţi pentru sistemele de acţionare, se folosesc colivii masive din alamă monobloc, de preferat ghidate pe inelul exterior.

 

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord