Creșterea vânzărilor în ciuda condițiilor dificile de pe piață și scăderii marjei

07.11.2018 | Brasov

• Veniturile cresc cu 5,1% la valută constantă în primele nouă luni
  • Marja EBIT înainte de articolele speciale pentru aceeași perioadă de 10,7% (anul anterior: 11,4%)
  • Performanță scăzută atât în sectoarele Auto, sectorul Industrial rămâne puternică
  • Flux de numerar neangajat înainte de intrările și ieșirile de numerar pentru activități M&A de 127 milioane de Euro, mai puțin decât anul anterior (247 milioane de Euro)
  • Focus crescut pe disciplină cu privire la cost și capital

HERZOGENAURACH, 7 noiembrie 2018. Furnizorul global industrial pentru industria auto Schaeffler a prezentat raportul intermediar pentru primele nouă luni ale anului 2018. Veniturile Grupului Schaeffler pentru perioada raportată s-au ridicat la aproximativ 10,7 miliarde de Euro (anul anterior: aproximativ 10,5 miliarde de Eurp). Veniturile au crescut la valută constantă cu 5,1% în timpul perioadei, și cu 3,7% în al treilea trimestru. La fel ca în prima jumătate a anului 2018, toate cele trei sectoare și patru regiuni au contribuit la creșterea veniturilor grupului la valută constantă pe durata primelor nouă luni, regiunea chineză raportând încă o dată cea mare creștere a veniturilor la valută constantă de 14,3%.

Grupul Schaeffler a obținut venituri înainte de rezultatul financiar și impozitele pe venit (EBIT) și înainte de articolele speciale de 1,150 milioane de Euro (anul anterior: 1,196 milioane de Euro) în primele nouă luni. Acestea reprezintă marja EBIT înainte de articolele speciale de 10,7% (anul anterior: 11,4%). Marja EBIT înainte de articolele speciale pentru al treilea trimestru a fost de 355 milioane de Euro (anul anterior: 416 milioane de Euro), reprezentând marja EBIT înainte de articolele speciale de 10,1% (anul anterior: 12,1%).

Venitul net atribuit acționarilor pentru perioada raportată a fost 766 milioane de Euro, aproape la fel cu nivelul din anul anterior (de 791 milioane de Euro). Veniturile conform acțiunilor comune fără drept de vot au fost de 1,16 Euro (anul anterior: 1,19 Euro).

Klaus Rosenfeld, directorul companiei Schaeffler AG, a comentat cu privire la performanța companiei în primele nouă luni și în al treilea trimestru: “Al treilea trimestru a demonstrat încă o dată cât de important este pentru noi să fim un furnizor industrial în industria auto. În timp ce sectorul producătorilor de echipamente originale din industria auto a fost afectat de evoluția scăzută a pieței din China, sectorul Industrial a continuat să aibă succes în al treilea trimestru. Acest sector și-a crescut veniturile mai repede decât piața și a generat o marjă EBIT înainte de articolele speciale de 12,1%.”

Creșterea veniturilor sectorului producătorilor de echipamentele originale din industria auto a fost mai puțin dinamică din cauza condițiilor de pe piață

Sectorul producătorilor de echipamentele originale din industria auto a obținut venituri de aproximativ 6,8 miliarde de Euro (anul anterior: aproximativ 6,7 miliarde de Euro) pe durata raportată. Venitul a crescut la valută constantă cu 4,3% în comparație cu anul anterior, o rată de creștere de 3,5% peste creșterea medie de 0,8% în volumele de producție pentru autovehicule și autovehicule comerciale ușoare în perioada raportată. În urma evoluției încurajatoare a veniturilor din primele șase luni, sectorul producătorilor de echipamente originale din industria auto a raportat o creștere a veniturilor mai puțin dinamică de 3,2% în al treilea trimestru din cauza mediului caracterizat de provocări persistente din sectorul auto. În al treilea trimestru, în care producția globală auto a scăzut cu 2%, performanța depășită a atins 5,2%.

Rata de creștere mai scăzută a fost atribuită în principal cererii mai scăzute din Europa și regiunile chineze. În Europa, cererea mai scăzută s-a datorat întârzierilor din producție în urma modificării noului standard de emisii WLTP, în timp ce China a simțit efectul reducerii consumatorilor din cauza conflictului comerciale cu SUA și practicilor de creditare mai stricte. Toate cele patru sectoare de activitate ale sectorului producătorilor de echipamentele originale din industria auto au contribuit la creșterea veniturilor în primele nouă luni, sectorul de activitate E-Mobilitate raportând cea mai mare creștere la valută constantă de 13,6%. În ciuda creșterii mai puțin dinamice a veniturilor sectorului producătorilor de echipamente originale din industria auto din China în al treilea trimestru, această regiune a avut totuși o creștere ridicată de 9,5%, urmată de 5,7% în America, 2,4% în Asia/Pacific și 2,2% în Europa.

Sectorul a generat o marjă EBIT înainte de articolele speciale de 596 milioane de Euro (anul anterior: 712 milioane de Euro) în primele nouă luni, adică 8,8% pentru aceeași perioadă, mai puțin decât cea din anul anterior, de 10,7%. Scăderea a fost atribuită în principal costurilor de creștere a capacității de producție, întârzierilor proiectelor din China, costurilor de producție ridicate – din cauza factorilor ce includ prețuri crescute ale materiei prime – și impactului combinației de venituri. Conform ultimei previziuni pentru întregul exercițiu financiar 2018 emise la 30 octombrie 2018, sectorul intenționează să atingă o creștere a veniturilor la valută constantă de la 3,5 la 4,5% (anterior: de la 4,5 la 5,5%) și o marjă EBIT înainte de articolele speciale de la 8 la 8,5% (anterior: de la 8,5 la 9,5%).

Creșterea de pe piața din aval a industriei auto scade temporar în al treilea trimestru

În urma totalului primelor șase luni, sectorul pieței din aval a industriei auto a raportat scăderea veniturilor pentru al treilea trimestru față de cel al anului anterior. Veniturile au scăzut la valută constantă cu 3,0%. Pe baza primelor nouă luni ale anului 2018, sectorul a crescut veniturile cu 1,3% la valută constantă, adică 1,401 milioane de Euro (anul anterior: 1,434 milioane de Euro). Scăderea în veniturile din al treilea trimestru a fost atribuită creșterii accentuate din Europa și America în trimestrul anului anterior. La fel ca și în primele șase luni, China (39,0%) și Asia/Pacific (16,0%) au raportat cea mai accentuată creștere a veniturilor la valută constantă pentru primele nouă luni, urmate de Europa (1,9%). Veniturile din America au scăzut pe baza ajustării (cu 8%) din cauza cerințelor adiționale nerecurente ale clienților Furnizorilor de echipamente originale (OES) în perioada anului anterior.

Marja EBIT înainte de articolele speciale a sectorului pieței din aval a industriei auto pentru primele nouă luni s-a ridicat la 256 milioane de Euro (anul anterior: 278 milioane de Euro). Pe baza acestei marje EBIT, marja EBIT înainte de articolele speciale a fost 18,3% (anul anterior: 19,4%). Motivele scăderii din anul anterior includ costurile mai ridicate temporare ale activităților de vânzare și logistică. Pe baza previziunii ajustate pentru întregul exercițiu financiar emisă în 30 octombrie 2018, grupul preconizează o creștere a veniturilor pentru sectorul pieței din aval a industriei auto de la 1,5 la 2,5% (anterior: de la 3 la 4%) la valută constantă și o marjă EBIT înainte de articolele speciale de la 17 la 17,5% (anterior: de la 16,5 la 17,5%) în 2018.

Performanța sectorului Industrial rămâne încurajatoare în al treilea trimestru

Pe durata celui de al treilea trimestru, sectorul Industrial și-a crescut veniturile în mod considerabil de la 854 milioane de Euro (anul anterior: 790 milioane de Euro), ce reprezintă o creștere de 9,4% la valută constantă. Această creștere a adus venituri în primele nouă luni ale anului 2018 de aproximativ 2,5 miliarde de Euro (anul anterior: aproximativ 2,4 miliarde de Euro). Creșterea veniturilor la valută constantă pentru perioada raportată s-a ridicat la 9,8% și s-a datorat în principal distribuției industriale. Creșterile veniturilor din două cifre la valută constantă generate de materiile prime, transportului de energie electrică, rețelelor sectorului feroviar și rutier au contribuit de asemenea la creșterea veniturilor. Ca toate sectoarele, toate regiunile și-au crescut veniturile. Cea mai mare creștere la valută constantă a fost raportată de China (29,4%), peste Asia/Pacific (8,7%), America (8%) și Europa (6%).

Sectorul Industrial a generat o marjă EBIT înainte de articolele speciale de 298 milioane de Euro (anul anterior: 206 milioane de Euro) în primele nouă luni, reprezentând marja EBIT înainte de articolele speciale de 11,8% (anul anterior: 8,7%). Marja îmbunătățită este datorată impactului favorabil al economiei de scară, precum și eficienței sporite și economiei de costuri rezultate din programul “CORE”. La data de 30 octombrie 2018, Grupul Schaeffler a confirmat previziunea aferentă întregului exercițiu financiar pentru creșterea veniturilor la valută constantă a sectorului Industrial în 2018, care a crescut la data de 19 septembrie 2018 de la 8 la 9%. Obiectivul marjei EBIT înainte de articolele speciale de la 10 la 11% a fost restabilit acum între 10,5 și 11%.

Flux de numerar neangajat pozitiv în al treilea trimestru

La 201 milioane de Euro (anul anterior: 333 milioane de Euro), fluxul de numerar neangajat înainte de intrările și ieșirile de numerar pentru activitățile M&A din al treilea trimestru a fost unul pozitiv. Pentru primele nouă luni, s-a ridicat la 127 milioane de Euro, mai mic decât nivelul anului anterior (247 milioane de Euro), din cauza calității mai scăzute a veniturilor și cantității mai ridicate de capital imobilizat în stocuri. Cheltuielile de capital (capex) în proprietăți, instalații și echipamente și active necorporale pentru primele nouă luni de 857 milioane de Euro au fost puțin mai mici decât cele din anul anterior (873 milioane de Euro), reprezentând o rată capex de 8% din venituri (anul anterior: 8,3%).

Dietmar Heinrich, directorul financiar al companiei Schaeffler AG, a spus: “Dorim să menținem rata capex de aproximativ 8% până la finalul exercițiului financiar. În acest scop, vom gestiona cheltuielile de capital în mod restrictiv în al patrulea trimestru. În combinație cu reducerea nivelelor de stocuri, acest lucru va avea un efect favorabil asupra fluxului de numerar neangajat”.

Datoria financiară netă la 30 septembrie 2018 a crescut cu 274 milioane de Euro până la 2,644 milioane de Euro, reducând raportul de transmitere, i.e. rata datoriei financiare nete față de capitalul acționarilor, la 91% (31 decembrie 2017: 93%). Din 30 septembrie 2018, Grupul Schaeffler a avut active totale de aproximativ 12,3 miliarde de Euro (anul anterior: aproximativ 11,5 miliarde de Euro) și a angajat o forță de muncă de 92,836 (anul anterior: 89,359), o creștere de aproximativ 3,9%.

Pe baza previziunii ajustate pentru întregul exercițiu financiar emisă la data de 30 octombrie 2018, Grupul Schaeffler preconizează o creștere a veniturilor de la 4 la 5% (anterior de la 5 la 6%) la valută constantă, o marjă EBIT înainte de articolele speciale de la 9,5 la 10,5% (anterior de la 10,5 la 11,5%) și un flux de numerar neangajat înainte de intrări și ieșiri de numerar pentru activități M&A de aproximativ 300 milioane de Euro (anterior aproximativ 450 milioane de Euro).

“Situația industriei auto globale s-a deteriorat și mai mult în ultimele șapte săptămâni, în special în China și Europa. În acest context și cu toate că sectorul nostru Industrial ne permite să compensăm parțial această deteriorare, este esențial să ne gestionăm afacerile cât mai proactiv și prudent cu putință și să aliniem resursele cu mediul de piață în schimbare. Disciplina cu privire la cost și capital este ceea ce contează acum”, a menționat Klaus Rosenfeld.

Grupul Schaeffler dintr-o privire (Raport intermediar pentru trimestrul 3 2018)

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG