Experiență de proiectare și producție la un nivel înalt, pentru un rulment special de 4,7 tone Schaeffler furnizează cel mai mare rulment sferic produs vreodată de companie, realizat în fabrica de la Braşov

Proiectarea rulmentului special nu a fost singura provocare cu care s-au confruntat experții Schaeffler – etapele de producție ale acestuia au fost de asemenea, extrem de solicitante. Inelului interior si exterior au fost realizate dintr-o singură bucată.

08.08.2019 | Brasov

• Rulmentul special este utilizat în cadrul unei drage de absorbție și are un diametru exterior de aproape doi metri
  • Designul asimetric reduce greutatea rulmentului și economisește spațiu
  • Producerea inelului interior și a celui exterior dintr-o singură bucată a fost posibilă datorită expertizei specialiștilor Schaeffler

Schaeffler a produs cea mai mare articulatie de rulment din istoria companiei și până în prezent. Acest rulment special a fost produs în fabrica companiei din România, la Braşov, cântărește aproximativ 4,7 tone cu un diametru exterior de 1,900 milimetri, un diametru interior de 1,500 milimetri și o înălțime de 600 milimetri. Rulmentul va fi instalat într-o dragă de absorbție care a fost proiectată și construită de Royal IHC, o companie olandeză care este specializată în producerea de echipamente, nave, precum și servicii pentru piețele offshore și de minerit umed.

Condiții speciale de operare
Acest tip de dragă se regăsește sub forma unei nave de lucru cu sau fără propulsie proprie, care îndepărtează materialul solid din adâncurile apelor. Blocul de rocă rezultat este aspirat și transportat pe țărm cu ajutorul unui sistem de conducte plutitoare. Datorită unor tensiuni particulare ce apar între structura vasului și sistemul de conducte a fost necesară implementarea unei soluții tehnice, care să prevină acest tip de efect, motiv pentru care s-a ales montarea acestui rulment sferic chiar pe cochilă, susținând astfel mișcările de rotație care au loc între corpul navei și conductă. Pe baza acestor cerințe, un rulment special a fost proiectat, specific pentru această aplicație.

Expertiză pentru client – totul dintr-o singură sursă

Mulțumită nivelului înalt de expertiză al companiei Schaeffler în ingineria de aplicații, proiectare și manufacturare, combinată cu o colaborare strânsă alături de Royal IHC, a fost posibilă producerea rulmentului conform cerințelor de client impuse într-un timp record, de doar trei luni.

Proiectarea rulmentului special nu a fost singura provocare cu care s-au confruntat experții Schaeffler din Braşov – etapele de producție ale acestuia au fost de asemenea, extrem de solicitante. Sarcinile de șoc care apar în cadrul aplicației au determinat realizarea inelului interior si exterior dintr-o singură bucată.

Fiabilitate operațională ridicată cu un cost redus de întreținere

Rulmentul trebuie să elimine tensiunile exterioare ce apar in cadrul aplicației și să suporte forțele mari rezultate în timpul utilizării lui. Deoarece forțele acționează doar unilateral asupra rulmentului, acesta a fost conceput asimetric, ceea ce a facut posibilă reducerea dimensiunii și greutății lagărului.

Pentru a asigura o durată de viață lungă și un nivel scăzut de uzură, Schaeffler a creat un sistem de ungere special, proiectat astfel încât lubrifiantul să fie distribuit uniform chiar și în timpul mișcărilor de pivotare mici, de aproximativ 20 de grade, asigurând astfel o lubrifiere optimă.

Datorită condițiilor speciale la care aplicațiile off-shore sunt supuse, acestea necesită o protecție specială împotriva coroziunii. Astfel, suprafețele de alunecare ale rulmentului au fost acoperite cu un strat de lac special, ce conferă siguranța că nu există contact metalic între inelele interioare și exterioare, chiar și în caz de lubrifiere insuficientă. Procesul de lubrifiere astfel folosit are ca scop prevenirea efectelui de coroziune. Toate acestea se concluzionează într-o fiabilitate operațională ridicată și costuri de întreținere reduse pentru client.

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG