Performanță pentru sectorul industrial din Schaeffler România Cel mai subțire rulment de peste 3,5 m „made in Brașov”

Rulmentul - prototip de mari dimensiuni cântărește aproape 2 tone și are un diametru exterior de 3,6 m.

29.10.2020 | Brașov

• Rulment axial cu diametru exterior de 3,6 m cu o grosime de numai 30 cm, „made in Brașov”
  • Produsul va ajunge în Taiwan la unul dintre liderii mondiali în execuția de mașini de mare precizie de prelucrare verticală
  • Statut de top expert reconfirmat pentru Schaeffler România în realizarea de rulmenți de mari dimensiuni

Chiar dacă ne aflăm într-o perioadă provocatoare din multe puncte de vedere, Schaeffler România reușește să atingă un nou record de producție, prin realizarea celui mai subțire rulment cu diametru de peste 3,5 m produs vreodată la Brașov, pentru un client important din Asia.

Incertitudinea și identificarea celor mai bune soluții pentru depășirea provocărilor apărute în ultima perioadă au transformat cu totul zonele de producție și modul lucru în acestea. Dar, chiar și în aceste circumstanțe, prin adaptarea la noul context, Schaeffler România realizează performanţe prin producţia unui rulment deosebit. Este vorba despre un rulment axial realizat din 42 Crom, ce măsoară mai precis 3,6 metri diametru exterior, 3,3 m diametru interior, are o înălțime de 160 mm și o greutate de aproximativ 2 tone.

Rulment - prototip „made in Brașov” = muncă de echipă, determinare, profesionalism
Rulmentul-prototip a putut fi dezvoltat, produs și livrat către client, datorită know-how-ului și experienței mai multor echipe din Schaeffler România cum ar fi cea specializată în realizarea rulmenților de mari dimensiuni şi cea din departamentul Prototipuri, lucrând în strânsă colaborare cu experții Schaeffler din Germania.

Procesul de dezvoltare a rulmentului a început spre finalul lui 2019, vizând în special tehnologia de tratament termic prin călire inductivă, iar provocările au apărut imediat. A fost necesară în primă fază o regândire a conceptului, programelor, parametrilor și a sculelor folosite – inductori. Ulterior începerii testelor, din cauza înălțimii și a greutății mici a inelelor, acestea au început să se ridice de pe masa maşinii în puternicul câmp magnetic creat, deteriorând inductorii. Dar echipa a perseverat şi a găsit soluţia, ca de altfel la toate provocările unice care au urmat. Fisurile din căile de rulare ale rulmentului au reprezentat ultimul obstacol trecut de echipa, astfel, produsul a putut fi realizat în vara lui 2020, fiind livrat clientului din Asia, Taiwan, unul din liderii mondiali în producția de mașini de prelucrare de mare precizie. Rulmentul va fi integrat în masa rotativă a uneii astfel de mașini, care poate prelucra piese cu diametru de până la 6 m și o înălțime de 3 m.

Printr-o abordare orientată spre atingerea rezultatului în timp și la calitatea dorită, cu focus pe rapiditatea implementării soluțiilor de producție, se dovedește încă odată profesionalismul, experiența și determinarea echipelor implicate în proiect, care ne spun la finalul acestuia că: „după multe provocări, care mai de care, am reușit să ducem la bun sfârșit ceea ce noi toți ne doream! Acum avem încă un proiect încheiat cu succes, abia le așteptăm pe următoarele!”.

Schaeffler România a înregistrat multiple recorduri în Grupul Schaeffler şi în industria producătoare de rulmenţi pe plan local cu o echipă experimentată de specialiști. Acest rezultat pozitiv înregistrat în această perioadă provocatoare nu face altceva decât să întărească și să reconfirme statul de top expert al echipei Schaeffler România, pentru realizarea de produse record, made în Brașov. Printre cele mai importante din cadrul Grupului Schaeffler amintim de rulmentul cel mai greu realizat aici, de 10 tone, rulmentul cu diametrul exterior de 4 m, precum și cea mai mare articulație sferică de rulment de aproape 4 tone, la care se adaugă de acum și realizarea celui mai subțire rulment de peste 3,5 m.

Schaeffler este un jucător mondial de top în ceea ce privește livrarea de produse și soluții de rulmenți. Iar în cadrul Grupului Schaeffler, echipa de la Brașov se poate mândri cu poziția de top în ceea ce privește producția de rulmenți de mari dimensiuni. În această situație nu vorbesc doar de producția de serie, ci și dezvoltarea de soluții unicat sau soluții speciale niște aplicații provocatoare din punct de vedere tehnic, livrate la clienți din întreaga lume. Ne bucurăm să putem adăuga la portofoliul un nou record, care deschide noi posibilități de producție a rulmenților mari și confirmă din nou faptul că nu am întâlnit până acum o provocare pe care să nu reușim să o depășim cu echipa valoroasă, performantă, motivată pe care o avem la Brașov... Și așteptăm noile provocări. Până la urmă, recordurile sunt făcute pentru a fi depășite.” declară dl Ștefan Gulacsi, director fabrică Industrie 2 – Rulmenți de mari dimensiuni din Schaeffler România.