Procedeu cu istorie în compania de la Brașov Călirea inductivă – un proces unic la nivel de Grup, realizat doar la Brașov

Călirea prin inducție a fost procedeul care s-a aplicat și în cazul realizării rulmenților de mari dimensiuni produși la Brașov. (Sursa foto: Schaeffler)

13.01.2021 | Brașov

• Schaeffler România este singura locație din Grup în acest moment, care utilizează acest procedeu, ce este utilizat din 2007 în producerea rulmenților a căror diametru depășește 2 m
  • Avantaj: fiabil și cu timpi de procesare reduși
  • Utilizat și în producția rulmenților de mari dimensiuni, așa cum sunt rulmenții record realizați de Schaeffler România: cea mai mare articulație sferică de rulment produsă în Grupul Schaeffler, cel mai mare rulment - de 4 m sau cel mai subțire rulment - de 30 cm grosime la un diametru de 3,5 m

Călirea prin inducție este un proces de tratament termic utilizat în Schaeffler România încă din 2007, mai ales în cazul rulmenților de mari dimensiuni, unde acest procedeu oferă avantajul reducerii timpilor de procesare și fiabilitate când vine vorba de rulmenți unicat sau speciali.

Deși este un proces cunoscut de mult timp, perfecționarea procedeului a avut loc în ultimele decenii, acesta fiind preluat și în țările Europei de Est la finalul anilor ’90.

Prelucrările importante de formă ale unei piese au loc în stadiul de material moale, pentru a fi mai accesibil și a avea costuri minime. Tratamentul termic, inclusiv călirea, este procesul de durificare, în vederea creșterii rezistenței la uzură și a duratei de viață a produsului.

Ce presupune călirea inductivă?
La încălzirea prin inducţie, o bobină numită inductor este parcursă de curent electric și produce un câmp magnetic. Adusă în raza acestui câmp, în piesa de oțel sunt induși curenți electrici care produc încălzirea puternică a zonelor laterale. Temperatura și adâncimea stratului afectat cresc odată cu durata de expunere a piesei, iar călirea are loc în urma unei răciri forțate, folosind un lichid cu capacitate de răcire ridicată. Transformarea curentului în căldură se face la o rată optimă, cu pierderi minime.

Călirea prin inducție – un proces popular și modern
În acest moment nici o altă locație din cadrul Grupului Schaeffler nu mai utilizează acest procedeu, în cazul rulmenților de mari dimensiuni. În Schaeffler România acesta procedeu este utilizat de 13 ani, în segmentele unde se realizează rulmenți de mari dimensiuni, cu diametre de peste 2 m.

Inițial s-au folosit mașini simple, cu o singură stație de călire, iar recent au fost instalate mașini complexe cu mai multe stații, în vederea obținerii unui strat continuu pe circumferința inelelor. În cazul rulmenților record realizați la Brașov, respectiv rulmentul cu cel mai mare diametru – 4 m, cea mai mare articulație sferică de rulment sau în procesul de realizare a celui mai subțire rulment – 30 de cm lățime, s-a apelat la călirea inductivă. Odată identificați parametrii optimi de lucru, acest procedeu se poate realiza mult mai ușor și din punct de vedere al aplicabilității fizice, fiind mult mai la îndemână și mai practic de realizat.

Avantajele călirii inductive utilizate la Schaeffler România

• Aplicabil pentru un spectru mai larg de produse, de dimensiuni mai mari
  • Timp de procesare redus - față de tratamentul clasic, timpul de trecere prin producție al reperelor călite inductiv scade de 3 ori (22 zile față de 65) iar costurile scad cu 20%
  • Stabilitate dimensională a pieselor după procesul de tratament

„În acest moment, Schaeffler România este singura locație din cadrul Grupului care utilizează acest procedeu de călire inductivă, utilizat în procesul de producție al rulmenților de mari dimensiuni, în general pentru principalii dezvoltatori de parcuri eoliene din lume. Lucrând cu specialiști, utilizând ultimele tehnologii și bazându-ne pe o experiență de peste 10 ani în acest domeniu s-au putut realiza la Brașov rulmenți deosebiți, cu diametre între 1.4 – 4 m, produse record cu care ne mândrim. Acest lucru nu face altceva decât să ne confirme statutul de top-expert în acest sector și desigur, ne motivează să căutăm mereu soluții de dezvoltare și de îmbunătățire continuă a procesului, pentru că ne dorim să continuăm să aducem plus valoare, pentru unele dintre cele mai remarcabile produse Schaeffler” ne spune dl. Muscalu, Șef Tehnologie Centrală.

Despre Schaeffler
În calitate de furnizor mondial, lider în sectoarele auto și industriale, Grupul Schaeffler promovează prin invenții și evoluții remarcabile, de mai bine de 70 de ani domeniile mișcării și cel al mobilității. Cu tehnologii, produse și servicii inovatoare de acționare eficientă din punct de vedere al CO₂, mobilitate electrică, industrie 4.0, digitalizare și energii regenerabile, compania este un partener de încredere pentru a face mișcarea și mobilitatea mai eficiente, inteligente și sustenabile. Compania produce componente și sisteme de înaltă precizie pentru aplicații pentru motoare, transmisie și șasiu, precum și soluții de rulare și rulmenți simpli pentru un număr mare de aplicații industriale. Grupul Schaeffler a generat vânzări de aproximativ 14,4 miliarde EUR în 2019. Cu aproximativ 84.200 de angajați, Schaeffler este una dintre cele mai mari companii de familie din lume. Cu aproape 2.400 de cereri de brevet în 2019, Schaeffler este a doua cea mai inovatoare companie din Germania, conform DPMA (Oficiul German de Brevete și Mărci).
Schaeffler România este una dintre locațiile de producție de top ale Grupului Schaeffler. Din 2002 compania produce în România, la Brașov, componente pentru industria auto și rulmenți grei pentru aplicații industriale. Într-una din cele mai mari fabrici din țară, cu aproximativ 5.000 de angajați, Schaeffler România este activă prin producție, dar și prin cercetare-dezvoltare în Engineering Center Schaeffler Romania. Mai mult, compania are o prezență foarte activă în mediul educațional, precum și prin proiecte de implicare socială.

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG