Produse INA / FAG

Ghidaje lineare şi lagăre lineare cu alunecare

Ghidajele lineare sunt elemente de suspensie pentru mişcări de translaţie. Ca şi la rulmenţii de rotaţie, şi aici se deosebeşte daca forţele de susţinere sunt preluate de elemente de rostogolire sau de alunecare.

Cerinţele impuse componentelor lineare sunt la fel de diverse ca şi aplicaţiile în care acestea sunt utilizate. Astfel, la sistemele de transport şi de alimentare se solicită în principal viteză şi exactitate de poziţionare, în timp ce la maşinile de măsurat, precizie şi rigiditate. Pentru alegerea ghidajului optim din multitudinea de variante existente, o consiliere detaliată este inevitabilă. INA le oferă pe amândouă: Un program linear vast, combinat cu un service de consiliere competent. Funcţionarea ghidajelor noastre este optimizată şi prin programul adevat de accesorii.

Fiecare tip de ghidaj linear are proprietăţi caracteristice şi se pretează pentru anumite cazuri de suspensie. Reguli general valabile pentru alegerea tipului de ghidaj au o valabilitate limitată, deoarece de multe ori trebuiesc luaţi în considerare mai mulţi factori contradictorii. Astfel, pe lângă sarcină, acceleraţie, viteză şi cursă, trebuiesc considerate şi alte influenţe precum temperatura, lubrifierea, vibraţiile, montajul, întreţinerea, etc.

Ghidaje lineare cu rostogolire

Rulmenţii lineari există ca şi ghidaje cu şine de profil, ghidaje cu role de conducere, ghidaje cu bucşe cu bile, ghidaje cu colivie plană, ghidaje cu saboţi cu role sau cu bile de recirculare, precum şi ansamble lineare antrenate (module şi mese). Pe lângă acestea, INA fabrică şi ghidaje speciale miniaturizate, aşa cum ar fi de exemplu în domeniul mecanicii fine. Aceste elemente, construite la un gabarit redus, sunt deosebit de portante şi de rigide şi prezintă o frecare redusă. Ele se produc în varianta cu colivie plană sau de recirculare.

Ghidajele se compun dintr-un ansamblu şină-cărucior, dintr-un un sistem bucşă lineară-tijă rotundă sau din două şine cu colivii plane cu role, respectiv cu bile. Ansamblele lineare antrenate sunt sisteme complete cu una sau cu mai multe axe de deplasare, cu sistem de ghidare mecanic, cu motor electric şi cu o unitate de comandă electronică corespunzătoare.

Ghidajele lineare sunt lagăre conducătoare gata de montaj pentru curse, cel mai adesea, nelimitate. Ghidaje şi seturile de ghidaje cu colivii plane se utilizează, datorită cinematicii coliviei, până la câteva excepţii, pentru curse limitate. Lagărele preiau forţe şi momente din toate direcţiile. Ghidajele cu bucşe cu bile sunt adecvate pentru sarcini din două direcţii şi compensează erorile statice de nealiniere ale tijelor de susţinere. Pentru a îndeplini condiţiile de rigiditate şi exactitate în funcţionare, majoritatea ghidajelor se pot pretensiona ori din fabricaţie ori la montaj. Prin clasele diferite de precizie şi pretensionare, se pot realiza fără probleme aplicaţii cu cerinţe înalte de ghidare şi poziţionare.

Pentru stabilirea mărimii ghidajului se iau în considerare în primul rând înălţimea disponibilă şi tipul de încărcare, iar după aceea cerinţele la durata şi siguranţa de funcţionare a suspensiei. În general ghidajele cu role preiau, la dimensiuni comparabile, sarcini mai înalte decăt ghidajele cu bile. Pentru sarcini mici până la medii şi pentru mişcări dinamice înalte se folosesc de cele mai multe ori ghidaje cu bile, la sarcini înalte ghidajele cu role. Pentru sarcini foarte înalte se folosesc adeseori ghidajele cu ace cu colivie plană sau cele cu role de recirculare.

Ghidaje liniare de alunecare

Dacă la suspensiile cu rulmenţi, elementele suspensiei sunt separate între ele prin corpuri de rostogolire, la suspensiile de alunecare componenta mobilă alunecă pe şina sau tija suport. În funcţie de tipul de construcţie al ghidajului, stratul de antifricţiune se aplică pe componenta mobilă sau pe cea fixă. Lubrifierea are loc prin lubrifianţi depozitaţi în stratul de alunecare.

Lagărele lineare de alunecare sunt lagăre conducătoare pentru curse nelimitate. Aceste ghidaje lineare există în variantă miniaturizată, ca ghidaj linear de alunecare de tip INA sau ca ghidaj linear plan. Ghidajele de alunecare în miniatură constau dintr-un sistem şină-cărucior cu strat de antifricţiune fără întreţinere, ghidajele liniare de tip INA se compun dintr-o bucşă INA cu întreţinere redusă integrată într-o carcasă din aluminiu. Ghidajele plane sunt sisteme cu şine, la care suprafaţa de alunecare cu întreţinere redusă este aplicată pe şina portantă.

Ghidajele de alunecare au o uzură redusă, se pot încărca static înalt, sunt insensibile la şocuri şi impurităţi, silenţioase şi funcţionează fără smucituri. Ghidajele de alunecare fără intreţinere nu trebuiesc lubrifiate, materialele de antifricţiune cu întreţinere redusă dispun de calităţi bune de funcţionare uscată. Prin calităţile lor multiple, acestea se folosesc în multe domenii, în special atunci când lagărele nu permit intreţinere sau trebuiesc întreţinute la intervale îndelungate.

Durata de funcţionare a unui ghidaj linear de alunecare depinde în principal de încărcarea lui, de viteză, temperatură şi de durata de funcţionare continuă. Pe lângă acestea, se adaugă factorii limitativi cum ar fi de exemplu impurităţile, coroziunea la funcţionare uscată sau posibila supraîncălzire a lubrifiantului în cazul unei lubrifieri insuficiente. Durata nominală este întotdeauna o valoare orientativă.

Multe influenţe exterioare asupra lagărelor lineare de alunecare sunt incalculabile. Teste individuale, în condiţii reale de utilizare, prezintă de aceea cea mai bună garanţie în ceea ce priveşte durata de funcţionare.

 

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord