SAC 1

SAC 1

 
 
 

Putere "sub capota motorului" fără "putere" la acţionarea pedalei de ambreiaj
În principiu există un raport liniar dintre momentele înalte de torsiune ale motorului şi forţa de acţionare necesară pentru ambreiere. În ciuda puterii tot mai mari "de sub capotă", aşadar momente înalte de torsiune ale motorului, şoferul nu trebuie să se aştepte la aceeaşi "putere" crescută pentru apăsarea pedalei de ambreiaj. Conceptele inovatoare de ambreiaj ale firmei LuK oferă soluţia.

În centrul dezvoltării ambreiajului pentru vehicule de persoane stă, în primul rând, reducerea continuă a forţelor de acţionare. Bazele pentru îndeplinirea acestei cerinţe au fost puse prin dezvoltarea şi lansarea pe piaţă a ambreiajului  cu auto-ajustare de tip SAC (Self Adjusting Clutch) al firmei LuK. Acest SAC s-a impus între timp pe piaţă şi face posibilă ambreierea cu forţe de pedală de ambreiaj justificabile chiar şi la motoare cu motorizare înaltă, fără a fi necesare sisteme servo foarte complexe şi foarte scumpe. Sistemul prezintă un potenţial de dezvoltare considerabil chiar şi pentru cerinţele de viitor. Se poate spune că s-a făcut un pas înainte pentru "a construi ambreiaje fără energii/forţe de acţionare importante".

Descrierea funcţionării SAC (Self Adjusting Clutch)
La ambreiaje, forţa de acţionare este principial proporţională cu forţa de presiune asupra discului, respectiv cu momentul de torsiune transmisibil. Momentele de torsiune mai înalte ale motoarelor  necesită o forţă de acţionare corespunzătoare. În cazul ambreiajelor convenţionale, forţa de presiune asupra discului este de 4 ori mai mare decât forţa maximă de acţionare a pedalei şi aceasta se majorează cu până la 40 % datorită uzurii discului pe durata de viaţă.

La ambreiajul cu ajuto-ajustare SAC, prin folosirea principiului "echilibrării forţelor" şi a unui mecanism de compensare a uzurii, raportul dintre momentul motor şi forţa maximă de acţionare se modifică în mod semnificativ spre forţe de pedală mai reduse.
Pentru realizarea principiului echilibrării forţelor la SAC se folosesc două forţe de arc deja existente. Pe de o parte este elasticitatea saboţilor dispuşi pe discul de ambreiaj, iar pe de altă parte arcul-disc a cărui caracteristică se modifică astfel încât să domine un raport mare intre forţa maximă si minimă.

Deoarece cele două forţe acţionează în sens contrar, la acţionarea ambreiajului prin limbile arcului-disc trebuie aplicată numai  diferenţa de forţă dintre forţa arcului-disc şi forţa arcului saboţilor. În combinaţie cu o caracteristică foarte degresivă a arcului-disc (raport înalt de forţă max. / min.) şi cu o caracteristică adaptată a arcului saboţilor se pot realiza forţe de acţionare foarte reduse în "punctul de funcţionare Nou" . Dacă punctul de funcţionare al ambreiajului se modifică, de exemplu spre stânga în direcţia maximă a arcului-disc, atunci forţa de acţionare creşte masiv. În realitate acest lucru se întâmplă datorită uzurii garniturii de ambreiaj, care apare ca urmare a  frecării la pornire, respectiv la schimbarea vitezelor. Din acest motiv a trebuit să se dezvolte un mecanism de compensare a uzurii. În condiţiile extrem de vitrege din clopotul de ambreiaj, s-a impus sistemul cu senzor de forţă prin intermediul unui al doilea arc-disc (arc-disc senzor) şi unui inel de ajustare din oţel dintre arcul-disc şi carcasa ambreiajului. Inelul de ajustare formează pe de o parte punctul de sprijin pentru arcul-disc şi, pe de altă parte el se sprijină  de carcasa ambreiajului pe nişte rampe tangenţiale. În direcţie circumferenţială, inelul de ajustare este torsionat prin 2-3 arcuri elicoidale. Arcul-disc senzor serveşte ca senzor mecanic pentru detectarea uzurii şi se autoajustează în aşa fel încât în cazul unei creşteri a forţelor de acţionare, condiţionate de uzură, arcul-disc să se deplaseze la acţionare înspre direcţia motorului. Astfel, inelul de ajustare este descărcat de forţa axială şi se poate roti relativ faţă de capacul ambreiajului. Prin acest proces, arcul-disc se translatează corespunzător uzurii discului de ambreiaj, iar punctul de lucru al ambreiajului rămâne constant. Ca un avantaj suplimentar, gradul de uzură a discului de ambreiaj şi prin aceasta durata de viaţă se poate majora cu până la 50%.

 

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord