Sisteme de ambreiaje

Ambreiaj cu volant dublu (ZMS)

Motoarele moderne funcţionează la turaţii extrem de reduse. Se tinde spre motoare cu momente de torsiune tot mai mari. Caroseriile optimizate în canalul de vânt produc zgomote mai reduse. Noile metode de calcul ajută la scăderea greutăţii vehiculelor şi conceptele de combustie cu exces de aer sporesc randamentul  motoarelor. O a cincea sau o a şasea treaptă de viteză scade suplimentar consumul de carburant. Uleiurile cu vâscozitate redusă uşurează schimbarea precisă a vitezelor. Pe scurt: Sursele de zgomot cresc, amortizarea naturală devine mai redusă. Motorul cu ardere inmternă, care prin procesele sale periodice de ardere induce oscilaţii de rotaţie în lanţul cinematic de antrenare, este încâ sursa principală de energie a vehiculelor - zgomotele transmisiei şi bâzâitul caroseriei sunt urmări neplăcute ale acestora. Şoferii obişnuiţi la comfort nu acceptă astăzi un asemenea de nivel de zgomot. Astfel, pe lângă funcţia de debreiere, funcţia ambreiajului de izolare eficientă a vibraţiilor motorului devine tot mai importantă. Din punct de vedere fizic acest lucru este uşor de soluţionat: Inerţia de masă a transmisiei trebuie majorată, fără a creşte masa care trebuie cuplată. Astfel, dacă se izolează oscilaţiile torsionale ale motorului, comfortul dorit vine de la sine. Pe lângă aceasta transmisia e mai puţin solicitată.

Numele este program
Ca producător lider în Europa, LuK a reuşit să dezvolte şi să ofere un volant cu masă dublă pentru fabricaţie în serie mare, cu care se poate realiza acest principiu fizic. Numele spune deja: Masa volantului convenţional a fost divizată. O parte aparţine în continuare inerţiei de masă a motorului, cealaltă parte măreşte acum inerţia de masă a transmisiei. Ambele mase sunt cuplate printr-un sistem elastic şi de amortizare. Un disc de ambreiaj, fără amortizor de torsiune, situat între masa secundară şi transmisie, preia funcţia de cuplare şi decuplare. Efectul secundar avantajos a acestei construcţii este că transmisia se poate cupla mai uşor din cauza masei reduse care trebuie sincronizată, iar sincronizatoarele se uzează mai puţin.

 

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord