Amortizoare pentru arbori de compensare dinamică

Amortizoare pentru arbori de compensare dinamică

Tot mai des, la motoarele cu ardere internă, se utilizează arbori de compensare pentru reducerea vibraţiilor şi zgomotelor. Acţionarea acestor arbori de compensare are loc adesea prin mecanisme cu lanţ. În special la motoarele Diesel şi Otto cu turbosuflantă, vibraţiile mecanismelor de distribuţie şi ale arborelui cotit sunt foarte puternice. Aceste oscilaţii duc la zgomote perturbatoare şi la forţe de lanţ sau de curea ridicate, cea ce influenţează negativ durata lor de funcţionare. LuK şi-a propus să înlăture acest neajuns prin dezvoltarea unui amortizor special pentru arborii de compensare de tip BSD.

BSD se poate integra atât pe arborele cotit, în roata de lanţ antrenantă, cât şi în una din roţile antrenate ale arborilor de compensare. Pentru implementarea amortizorului, sunt necesare doar modificări nesemnificative a componentelor limitrofe.

Principial, amotizorul pentru arborii de compensare BSD se compune din roata de lanţ şi butuc, între care se intercalează arcuri curbate cu rigiditate redusă. Această rigiditate redusă este necesară pentru a izola rezonanţele perturbatoare din domeniul de funcţionare al motorului cu ardere internă. Totodată BSD conţine elemente de amortizare ajustate optim la stările de funcţionare ale motorului. Prin aceasta, forţele de lanţ şi cursele întinzătoarelor se reduc semnificativ. Mai mult, comportamentul acustic al sistemului  se îmbunătăţeşte simţitor.

Amortizoarele de arbore de compensare îşi îndeplinesc funcţia eficient. Astfel, ele contribuie la optimizarea acustică şi la prelungirea duratei de funcţionare la motoarele cu ardere internă.

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord