Amortizoare pentru arbori cotiţi

Amortizoare pentru arbori cotiţi

În timpul funcţionării motorului cu ardere internă, forţele de presiune şi de inerţie amplifică frecvenţa proprie a arborelui cotit. Acest lucru poate duce la zgomote şi vibraţii excesive, iar uneori chiar la ruperea arborelui cotit. În mod normal, pentru reducerea solicitării arborilor cotiţi se utilizează amortizoare de torsiune la capătul lor liber. În cazul în care în interiorul sau în afara blocului motor nu există spaţiu suficient pentru un astfel de amortizor, amortizorul intern de arbore cotit de tip ICD de la LuK reprezintă soluţia optimă.

ICD se integrează neutral din punct de vedere al gabaritului şi se compune  în principiu, ca orice amortizor cu cuplare prin arc, dintr-o masă rotativă cu un moment de inerţie definit, conectată prin elemente elastice cu arborele cotit. Frecvenţa proprie a amortizorului este dată de caracteristica de elasticitate a elementelor cu arc şi de momentul de inerţie ale maselor în rotaţie. Acestea se aleg în funcţie de frecvenţa proprie a arborelui cotit.

Carcasa ICD-ului este conectată direct cu arborele cotit, între acesta şi masa rotativă este intercalat un amortizor variabil. Amortizarea prin frecare are loc în principal în lagărele de alunecare, care preiau forţele maselor în rotaţie şi simultan servesc la ghidare. Elementele elastice sunt arcuri elicoidale sprijinite în cupe. Arcurile elicoidale prezintă, faţă de elementele elastice din cauciuc, avantajul unei  caracteristicii constante la temperatură şi au un unghi de oscilaţie mai mare datorită capacităţii mai înalte de acumulare a energiei. Acest tip de amortizor reducere gabaritul precum şi  greutatea motorului.

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord