Amortizoare de torsiune

Volant cu masă dublă (ZMS)

Motoarele moderne funcţionează chiar şi la turaţii extrem de reduse. Se tinde spre motoare cu momente de torsiune tot mai mari. Caroseriile optimizate în canalul de vânt generează zgomote mai reduse. Noile metode de calcul ajută la scăderea greutăţii vehiculelor, şi conceptele de "ardere săracă" sporesc randamentul motoarelor. O a cincea sau o a şasea treaptă de viteză reduce suplimentar consumul de carburant. Uleiurile cu vâscozitate redusă asigură o schimbare de viteză precisă. Pe scurt: Sursele de zgomot se înmulţesc iar amortizarea naturală devine mai redusă. Motorul cu ardere internă cu piston activează prin procesele sale periodice oscilaţiile de rotaţie în lanţul cinematic de antrenare - zgomotele transmisiei şi bâzâitul caroseriei sunt astfel rezultate neplăcute. Şoferii obişnuiţi la comfort nu mai acceptă astăzi un asemenea nivel de zgomot. Astfel, pe lângă cuplare şi decuplare, funcţia ambreiajului de a izola eficient vibraţiile motorului devine tot mai importantă. Din punct de vedere teoretic acest lucru este uşor de soluţionat: Momentul de inerţie al transmisiei trebuie majorat, fără însă a creşte inerţia elementelor de cuplat. Astfel vibraţiile torsionale ale motorului sunt atenuate şi se obţine comfortul dorit. În plus, solicitarea transmisiei se reduce.

Numele obligă
LuK a fost primul producător în Europa care a reuşit să dezvolte şi să furnizeze un ambreiaj cu volant cu masă dublă cu care se poate realiza acest principiu. Masa volantului convenţional a fost divizată. O parte aparţine în continuare inerţiei de masă a motorului. Cealaltă parte sporeşte momentul de inerţie al transmisiei în stare cuplată a ambreiajului. Cele două mase independente sunt cuplate între ele printr-un sistem elastic şi cu amortizor. Un disc de ambreiaj rigid, localizat între masa secundară şi transmisie, preia cuplarea şi decuplarea ambreiajului. Efectul secundar este că transmisia se poate cupla mai uşor din cauza masei reduse care trebuie sincronizată iar uzura sincronizatoarelor se reduce şi ea.

 

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Sunt de acord