Noțiune de căutare

Inovație Schaeffler România dezvoltă un nou robot de sudură pentru rulmenți de dimensiuni mari

Pressrelease Stage Image
Robotul utilizează unul din cele mai avansate procese de sudura intitulat WIG, proces implementat in locația din Brasov pentru sudarea rulmenților industriali. Imagini: Schaeffler

24.08.2023 | Brasov

  • Noul robotul de sudură, Automated WIG welding cell, ușurează munca solicitantă a sudorilor
  • Inovație de la Brașov pentru eficientizarea și automatizarea procesului de sudură la Schaeffler
  • Importanța strategică pentru aplicațiile de energie eoliană și nevoia de calitate pentru rulmenți de dimensiuni mari

Schaeffler este o companie care promovează prin inovații și soluții remarcabile domeniile mișcării și cel al mobilității. Cu tehnologii, produse și servicii compania este un partener de încredere pentru a face mișcarea și mobilitatea mai eficiente, inteligente și sustenabile. Angajații Schaeffler trăiesc în mod activ această cultură, fiind importanți generatori de idei și soluții noi, indiferent de aria în care operează.

Un exemplu de cel mai înalt nivel în acest sens este dat de locația de la Brașov unde a fost dezvoltat primul robot de sudură pentru rulmenți industriali din Grupul Schaeffler, Automated WIG welding cell.

Soluție de automatizare
Robotul de sudură are un rol important în procesul de producție, deoarece ușurează munca sudorilor și riscurile, asigurând un grad mai ridicat de siguranță. Rolul robotului este de a suda, dar și de a verifica dacă sudura efectuată este conformă. Cerințele de înaltă calitate au fost de mult timp unul dintre punctele forte esențiale ale Schaeffler și o garanție pentru succesul global al companiei. Încorporarea acestor aspecte de la bun început în procesele de producție oferă garanția unor produse conforme și de calitate superioară.

Această soluție de automatizare este implementată ca și sistem de suport pentru operațiile de sudură. Operatorul menține sarcina de a încărca și a descărca rulmentul supus procesului de sudură, dar și de a supraveghea și verifica dacă totul se desfășoară în parametrii normali.

Inspirația acestei inovații se regăsește într-un proiect desfășurat în 2018-2019 în Grupul Schaeffler, intitulat “Process changeover for welding of pin-cages”. Prin acest proces s-a înlocuit tradiționalul procedeu manual de sudură MMA (Manual Metal Arc) cu noul tip de sudură WIG (Wolfram Inert Gas), după ce acesta s-a dovedit a fi net superior în cadrul proiectului desfășurat. În proiect s-a testat, comparat și analizat distructiv și nedistructiv cele două procese, cu rezultat clar în favoarea procesului WIG. Printre avantaje se numără de la eliminarea contaminării rulmenților cu particule până la o sudură mai calitativă și mai eficientă.

Din testările realizate a rezultat și faptul că noua tehnică de sudură reprezintă un proces foarte bun pentru automatizări și robotizări, fiind astfel folosit și la robotul implementat la Brașov. Robotul este prevăzut cu două camere performante: o cameră 3D pentru măsurarea și controlul calității și o cameră 2D pentru poziționarea și reglarea rulmentului pe bancul de sudură. Programat în prealabil pentru procesul ce trebuie să îl efectueze, după poziționarea corectă, robotul realizează tot procesul automatizat.

Acesta se folosește în fabrica de la Brașov pentru producția rulmenților de până la 1.800 mm, pentru aplicații din industria eoliană și industria grea pentru clienții globali Schaeffler România.

„Această inovație a de la Brașov a Grupului Schaeffler este o dovadă a potențialului și a angajamentului Schaeffler România față de inovație, digitalizare și tehnologie de ultimă generație. Această inovație nu numai că demonstrează competențele experților de la Brașov, care au cel mai înalt grad de înțelegere a sistemului și procedurilor de producție, ci și faptul că Schaeffler România poate contribui semnificativ la dezvoltarea și crearea unor produse și soluții de automatizare și digitalizare de calitate superioară, care să răspundă nevoilor clienților săi la nivel global.” spune dl Ștefan Gulacsi-Gologan, Director General Schaeffler România.

Schaeffler România este una dintre locațiile de top de producție ale Grupului Schaeffler, nu doar din punct de vedere al producției de componente pentru sectorul industrial și cel auto, ci și prin inovații. Atât specialiștii din producție cât și inginerii care lucrează în centrul R&D Schaeffler România sunt mereu în căutare și dezvoltare de soluții și inovații noi, iar acest lucru se reflectă în cele peste 450 de aplicații de brevet transmise din 2006 și până în prezent, dintre care peste 270 au și fost implementate în procesele de producție. Prin toate aceste aplicații, compania își consolidează poziția de inovator în domeniul mobilității și sustenabilității.

Editor: Schaeffler Romania S.R.L.
Țara de emitere: România

Medii aferente

Terms of use for Schaeffler press pictures

Schaeffler press pictures may only be used for editorial purposes. Unless otherwise stated, all copyrights and rights of use and exploitation are owned by Schaeffler Technologies AG & Co. KG, Herzogenaurach (Germany) or by one of its affiliated companies. The reproduction and publication of Schaeffler press pictures is only permitted if the source is stated as follows: "Image: Schaeffler". The pictures may be used free of charge in such cases. The use of pictures for advertising or other commercial purposes, in particular their disclosure to third parties for commercial purposes, is hereby prohibited. Pictures may only be edited with the approval of Schaeffler.

We kindly request that a specimen copy be sent to us when Schaeffler press pictures are published in printed media (or a digital copy in the case of publication in electronic media). When using Schaeffler press pictures in films, please notify us and state the title of the film.

Use and utilization of Schaeffler press pictures is subject to the substantive laws of Germany without its conflict of law provisions. The place of competent jurisdiction shall be Nuremberg, Germany.

Postal address:
Schaeffler Technologies AG & Co. KG
Corporate Communication
Industriestrasse 1-3
91074 Herzogenaurach
Germany

presse@schaeffler.com

Descărcări

Comunicate de presă

Pachet (comunicat de presă + media)

Partajare pagină

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Acceptare