Noțiune de căutare

Centrale termice solare cu energie concentrată

Sistemele termice solare fac posibilă utilizarea căldurii provenite din radiațiile solare. Razele solare sunt focalizate prin reflectoare pe un filtru și sunt folosite pentru încălzirea unui fluid, care generează vapori de apă printr-un schimbător de căldură. Drept urmare, turbinele și generatoarele sunt acționate ca în centralele termice convenționale. Sistemele termice solare includ centrale de energie termodinamică cu jgheab parabolic, centrale Fresnel și centrale cu turn solar. O formă specială o reprezintă centralele de energie Dish-Stirling unde razele solare focalizate acționează direct un motor Stirling, care la rândul său acționează generatorul.

În cazul în care razele solare trebuie să fie focalizate cu precizie de heliostate îndepărtate pe filtrul unui turn solar, sistemele de urmărire ale oglinzilor trebuie să poată fi mișcate cu precizie ridicată. Rulmenții trebuie să funcționeze cu cea mai mică fricțiune posibilă și rigiditate ridicată.

Mai multă capacitate prin sisteme de urmărire cu rezemare în rulmenți de precizie

În sistemele de urmărire se utilizează rulmenți și lagăre de alunecare, spre exemplu, semicuzineţi fără necesitate de întreținere cu un strat de alunecare din compozit metal-polimer. În construcțiile de jgheab parabolic cu lungimea de aproximativ 200 m, aceste lagăre reduc la minimum torsiunea punții lungi, care ar periclita reflectarea razelor solare pe tubul absorbant.

Schaeffler echipează, spre exemplu, cutii de viteze cu două punți pentru heliostate de 120 m² cu rulmenți axiali radiali cu role înclinate, având o mare capacitate de încărcare şi rigiditate. Sarcinile mari, care rezultă din greutatea oglinzilor și a forțelor eoliene pot fi astfel preluate în mod fiabil. Astfel, sistemul va urmări soarele într-un mod precis.

Lagăre de alunecare INA

Lagăr de alunecare cu compozit metal-polimer, semicuzinet
Lagăr de alunecare cu compozit metal-polimer, semicuzinet

Lagăre de alunecare cu compozit metal-polimer

Lagărele de alunecare cu compozit metal-polimer sunt o alternativă economică pentru aplicațiile care dispun de spațiu minim de instalare și viteze de alunecare relativ ridicate. În centralele solare acestea pot fi utilizate pentru rezemarea în rulmenți a sistemelor de urmărire, spre exemplu la puntea de elevaţie. Lagărele de alunecare sunt disponibile sub formă de bucșe și bucșe cu flanșă, precum și șaibe de presiune, semicuzineţi și benzi.

Avantaje:
 • Cu necesitate redusă de întreținere sau fără necesitate de întreținere
 • Cu uzură redusă
 • Coeficienţi de frecare constant mici pe întreaga durată de viață
Bucșă de alunecare cu ELGOTEX
Bucșă de alunecare cu ELGOTEX

Bucșe de alunecare cu ELGOTEX

Bucșele de alunecare cu ELGOTEX nu sunt sensibile la impact și răsturnare. La cerere sunt posibile soluții personalizate, cum ar fi dimensiuni speciale sau toleranțe speciale. Lagărele sunt disponibile și cu garnitură integrată.

Avantaje:
 • Nu necesită întreţinere
 • Extrem de robust
 • Comportament de amortizare foarte bun
 • Uzură scăzută cu coeficient de frecare constant (lubrifiere uscată)
 • Rezistent la murdărie
 • Rezistent la coroziune
Bucșă de alunecare cu ELGOGLIDE
Bucșă de alunecare cu ELGOGLIDE

Bucșe de alunecare cu ELGOGLIDE

Bucșele de alunecare cu ELGOGLIDE au un comportament bun de amortizare. Ca protecție împotriva coroziunii, este posibilă o variantă de execuție a rulmentului cu un strat suplimentar al suportului din oțel. Bucșele de alunecare sunt disponibile și cu garnitură integrată.

Avantaje:
 • Nu necesită întreţinere
 • Cea mai mare capacitate de încărcare statică și dinamică într-un spațiu mic de instalare
 • Lubrifiere uscată
 • Fricțiune extrem de redusă
 • Cuplu de rupere/desprindere foarte mic fără „efect stick-slip”

Articulaţie sferică INA

articulaţie sferică fără necesitate de întreținere
articulaţie sferică fără necesitate de întreținere

Articulaţii sferice fără necesitate de întreținere

Articulaţiile sferice fără necesitate de întreținere se utilizează ca și lagăre de alunecare la uscat pentru pivotarea precisă și lină a jgheaburilor parabolice. Sunt disponibile diferite straturi de alunecare ELGOGLIDE și PTFE, precum și variante de execuţie cu strat suplimentar împotriva coroziunii - în funcție de scopul aplicației și de sarcină.

Avantaje:
 • Capacitate de încărcare ridicată, la o greutate redusă
 • Optim pentru mișcări pivotante lente și precise
 • Durată lungă de viaţă
articulaţie sferică cu întreţinere
articulaţie sferică cu întreţinere

Articulaţii sferice cu întreţinere

Lagărele cu întreţinere trebuie lubrifiate prin împerecherea de alunecare oţel/oţel sau oţel/bronz. La dimensionarea rezemării trebuie avut în vedere, ca locaţia lagărului să poată fi alimentată suficient cu lubrifiant. Lagărele există în varianta de lagăr radial, înclinat şi axial.

Avantaje:
 • Portofoliu mare de produse
 • Înainte de utilizare, toți lubrifianții pentru lubrifierea inițială au fost testați în laboratorul propriu de tribologie
Lagăr de articulaţie cu tijă, fără necesitate de întreținere
Lagăr de articulaţie cu tijă, fără necesitate de întreținere

Lagăre de articulaţie cu tijă

Lagărele de articulaţie cu tijă se utilizează ca elemente de legătură în pârghii, timonerii, cilindri hidraulici și pneumatici. Acestea preiau forţele radiale în direcţia de tracţiune şi de compresiune. Lagărele de articulaţie cu tijă sunt disponibile în varianta fără întreținere şi în varianta cu întreținere, cu filet interior sau exterior.

Avantaje:
 • Protejat împotriva coroziunii
 • Fixabil sau sudabil

Rulmenţi axiali radiali INA cu role înclinate

Prin rulmenții axiali radiali cu role înclinate seria AXS, Schaeffler a dezvoltat o serie de rulmenți deosebit de rezistenți cu o secțiune transversală extrem de mică.

Aplicaţiile uzuale reglajele de oglinzi. În unitățile de antrenare cu două punți, rulmenții permit mișcarea punții de azimut și de elevație.

Rulmenții axiali radiali cu role înclinate seria AXS constau din inele de rulment subțiri, executate fără aşchiere, între care sunt dispuse colivii din plastic turnate prin injecție, cu role cilindrice. Rulmenții preiau sarcini axiale precum și sarcini radiale și momentele de înclinare. În cazul montajului în perechi, chiar și sarcinile mari sunt preluate în siguranță. Rulmenții axiali radiali cu role înclinate se pretează pentru dispunere în O și X.

Rulmenți axiali radiali cu role seria AXS
Rulmenți axial radiali cu role seria AXS
Avantaje:
 • Capacitate de încărcare şi rigiditate, de nivel ridicat
 • Precizie de ghidare exactă
 • Spațiu redus de instalare, axial și radial
 • Adecvat în special pentru turaţii mici

Rulmenţi INA de sprijin şi rotire

Rulmenţii INA de sprijin şi rotire se utilizează în instalațiile solare pentru ghidarea de urmărire exactă a reflectoarelor și colectoarelor deosebit de mari, de exemplu în cazul sistemelor de urmărire pe două punți cu două sisteme de antrenare separate. În cazul sistemelor de antrenare separate, rulmenţii de sprijin şi rotire se recomandă, spre exemplu, pentru echiparea cu rulment a punții azimutului.

Rulmenţii de sprijin şi rotire de la INA se remarcă pe plan mondial ca produs de vârf al tehnicii rulmenţilor. Preiau în siguranță încărcări radiale, axiale şi momente de înclinare, cu o singură locaţie de rulment. De aceea, rezemările prin combinaţii de rulment radial şi axial se pot reduce adesea la o singură locaţie de rulment în ciuda încărcărilor mari. Astfel, eforturile şi costurile pentru configurarea construcţiei adiacente şi pentru montarea rulmenţilor se reduc uneori considerabil.

Rulmenţii de sprijin şi rotire au etanşare bilaterală, fiind gresaţi cu o unsoare de înaltă calitate. Aceşti rulmenţi pot fi gresaţi ulterior prin intermediul niplurilor de ungere. Inelele de rulment se execută fără dantură, iar pentru realizarea unor soluții simple de antrenare, de asemenea, în variantă cu danturare externă sau internă. Sunt posibile soluții speciale personalizate pentru clienți. Rulmenţii de sprijin şi rotire de la INA sunt disponibili sub formă de rulment cu contact în patru puncte, în varianta pe 1 sau 2 rânduri, precum și sub formă de rulment cu role în cruce.

Rulment INA de sprijin şi rotire
Rulment INA de sprijin şi rotire
Avantaje:
 • Capacitate de încărcare şi rigiditate, de nivel ridicat
 • Foarte economic
 • Utilizare multilaterală
 • Uşor de montat

Rulmenţi radiali cu bile de tip insert și unități de carcasă INA

Rulmenţii radiali cu bile de tip insert și unitățile de carcasă din fontă cenuşie, tablă de oțel și material plastic sunt utilizate în funcție de tipul stației de generare curent și de design-ul individual pentru rezemarea punții de elevație în sistemele de urmărire cu o singură punte. Rulmenții sunt disponibili în diferite versiuni cu protecție împotriva coroziunii, de exemplu cu acoperire Corrotect®. Rulmenţii radiali cu bile de tip insert și unitățile de carcasă INA sunt umplute cu unsoare consistentă pe bază de săpun de litiu, extrem de rezistentă la coroziune și la îmbătrânire. Produsele sunt disponibile și cu găuri pătrate și hexagonale. Pentru un montaj ușor, sunt disponibile carcase în variantă din mai multe părți și care pot fi utilizate cu o varietate mare de lagăre de alunecare.

Unităţi INA de rulment insert în carcasă
Unităţi INA de rulment insert în carcasă
Avantaje:
 • Deosebit de economic - fără compromisuri tehnice
 • Uşor de montat
 • Robust şi fiabil
 • Evitarea erorilor de aliniere datorită ajustabilității unghiulare

Role de ghidare INA

Rolele de ghidare INA sunt utilizate pe sisteme pe șine pentru reglarea punții de azimut a modulelor solare sau pentru balansarea oglinzilor parabolice. Sunt utilizate în centralele fotovoltaice, Stirling și turnuri solare. Rolele sunt executate ca și rulmenți cu ace, rulmenți cu bile, rulmenți cu role cilindrice sau ca lagăre de alunecare. Aceste lagăre preiau forţe radiale şi forţe axiale mari, în ambele direcţii. Gama de role de ghidare INA cuprinde peste 3.000 de versiuni de bază pentru toate aplicațiile obișnuite.

Rolă de ghidare INA
Rolă de ghidare INA
Avantaje:
 • Spațiu de instalare mic, compact
 • Fiabil și rezistent la uzură
 • Cu necesitate redusă de întreținere sau fără necesitate de întreținere

Superioritatea tehnică a unei role de ghidare INA în comparație cu componentele convenționale se datorează în principal presiunii de contact mai mici.

Partajare pagină

Schaeffler aplică cookie-uri pentru asigurarea unei utilizări optime. Prin utilizarea în continuare a acestui website acceptați folosirea de cookie-uri. Mai multe informații

Acceptare